Üretiminden tüketiciye ulaşıncaya kadar her aşamasında kontrollü,kimyasal ilaç,gübre ve genetiği değiştirlmiş organizmalar (GDO)kullanılmayan üretim yöntemidir.
Tamamen atalarımızın doğal üretim yöntemlerinin günümüz agronomik bilgiler ışığında yapılmasıdır. Ekolojik (organik)üretim yapan bir çiftçi, uluslararası bir denetleme şirketi tarafından verilen sertifikayı almak zorundadır. Bu sertifikayı alabilmesi için ürünlerini gerekli koşullarda üretmelidir. Gerekli koşullar sağlandığında bu denetçi firmalar ürünü denetleyerek sertifika verirler. 'Ekolojik tarım' ismi üzerinde önemli anlaşmazlıklar vardır. Bu yöntem ile üretilen ürünlerin ekolojik kelimesi ile bir bağı olmaması sebebiyle 'Organik tarım' daha doğru bir isim olarak kabul edilmektedir.
Organik tarım, herşeyden önce belirli kurallar çerçevesinde sürdürülebilir tarımdır. Bu da başta toprak olmak üzere su, hava, çevre ve doğada yaşayan diğer canlılara zarar vermeyen bir üretim anlamına gelmektedir. Örnek olarak ilaçlama ile çevredeki bir göl ve paralel olarak o gölde yaşayan canlılar zarar görebilir. O gölün suyunu kullanan insanların zarar görebileceği gibi, gölden avladığı bir balığı yiyen kuş bambaşka bölgelere hastalık taşıyabilir. Organik tarım, kuralları çerçevesinde çevresine duyarlı, sömüren değil sürdürülebilir olan bir üretim sağlar. Üretilen ürünlerin kolayca izlenebilmesi ve her aşamada denetlenebilmesi ile tarımda ciddi bir denetim eksikliğini giderebilir.
KAPADOKYA'DAKİ TARIM ALANLARIMIZ KAPADOKYA MESLEK YÜKSEK OKULU ORGANİK TARIM BÖLÜMÜ UYGULAMA ALANLARI olarak hizmet vermiştir.
BİR ÜRÜNÜN ORGANİK OLABİLMESİ: TARIM BAKANLIĞINCA YETKİLENDİRİLMİŞ SERTİFİKASYON KURULUŞLARINDAN BİR TANESİ TARAFINDAN SERTİFİKALANDIRILMASI İLE MÜMKÜNDÜR.KESİN KARARI ORGANİK TARIM KOMİTESİ VERMEKTEDİR...
ORGANİK TARIM ÇALIŞMALARI ÜLKEMİZDE YENİDİR. ÖYLEKİ YASASI 2004 YILINDA ÇIKARILMIŞTIR. BU NEDENLE KAMUOYUNDA KONU İLE İLGİLİ FAZLA BİLGİ YOKTUR. ORGANİK SÖZCÜĞÜNÜN KULLANILMASI SADECE SERTİFİKALI İSE MÜMKÜNDÜR. AKSİ HALDE 10 BİN İLE 50 BİN YTL ARASINDA İDARİ CEZA KESİLMEKTEDİR.YANDAKİ ORGANİK ÜRÜN LOGOSU İSE ORGANİK TARIMIN OLMAZSA OLMAZIDIR. PAKETLİ ÜRÜNLERDE BU LOGOYO ARAYINIZ. PAKETSİZ ÜRÜNLERDE SERTİFİKA EKİ İSTEYİNİZ.. SEMT PAZARLARINDA-YOL ÜZERLERİNDE-MANAVLARDA ORGANİK YAZISIYLA KARŞILAŞIRSANIZ SERTİFİKA -LOGO-VE EKLERİNİ İSTEYİNİZ doğal ürün-köy ürünü-naturel-hormonsuz-arılı-gibi etiketlerin hiçbiri ürünün organik olduğunu göstermez..
© 2019 Kapor Organik Ürünler Ltd. Şti. All Rights Reserved.
Hazırlayan : HMA YAZILIM